Istorija šminke I deo


 

10511105_765885130101355_7473312065981921275_nNovije vreme diktira nam i  nove trendove. Sklad sa svim tim, veliki izbori kozmetike,  I svi ti različiti brendovi, čine da pri kupovini ne možemo baš tako lako da se odlučimo šta kupiti, I šta bi prema našem licu I karakteru najviše odgovaralo. Inspirisana upravo ovom temom, i slušajući razna predavanja I seminare koje su vezane za modu, frizure I šminku, želela sam jedan blog da posvetim istoriji šminke.

Koncept lepote je glavna tema anticke i srednjovekovne filozofije o umetnosti I zavisio je u velioj meri od različitih civilizacija, menjao se od epohe I naravno mesta..

Počela bih od Egipta I perioda pre nove ere.

 

Egipat

Karaterističan je za, svima dobro poznatu istorijijsku značajnu, Klepatru. U ovoj sredini I period isticala se važnost ulepšavanja tela kod oba pola. Dnevno sređivanje bio je ritual koji je trajao satima. Brijanje glave kod muškaraca se primenjivalo iz više razloga: kao održavanje higijene, zbog klime i zbog religijskih motiva. Pravile su kreme od ulja i biljaka. Žene su za usne su koristili crveni antimon (hemijski element, polumetal). Za oči korišćeni su tirkizni tonovi, Oči I obrve su se naglašavali crnom olovkom za oči I eyelinerom. Ceo kapak bio bi prekriven senkom, što se u današnje vreme često koristi za scensku šminku.

Rim 

Karakteristike ovog perioda su korišćenja javnih kupatila. Žene iz tog vremena su jako puno vremena provodile u tim kupatilima, termalnim vodama, masažama, u šminkanju, doterivanju, što je zahtevalo dosta rada, pri čemu su žene iz visokih staleža imale svoje pomoćnice nižeg staleža. Higijena I urednost je bila veoma značajna. Frižura I šminka su bili posebni tretmani, I iz tog vremena potiču veštačke trepavice, koje su specijalno za ove žene pravljene, naravno od prirodnih dlaka I svile.. Kosu su farbali u plavo, a boju su dobijali tako što su kosu izlagale suncu, nakon bojenja prirodnim I različitim preparatima..

Grčka

Za ovo područje glavni akcenat je bio na dobroj fizičkoj  kondiciji, dok se u estetskom smislu egipatski stil negovanja preneo poprilično na Grčku. Masaže, sati kupanja, depilacije su bila osnova dobrog I zdravog izgleda. Žena je bila posebno I najviše stilizovana I morala je da ima svetao ten, što je bilo simbolično za znak strasti. Čak su, da bi to postigle, konzumirale kim u jako velikim količinama I izbeljivale kožu karbonatom olova. Za šminkanje su koristile olovke za oči, obrve su se blago naglašavale, a usne I obrazi su se bojili jakom crveno-krv bojom. Ženska lepota u tom periodu bila je nezamisliva bez lokni I kovrdža, spuštena I neobavezno blago podignuta sa strane..

Arabija

Arapska kultura je bila potpuno strana I nepoznata Evropi. Kasnije u novije vreme ova zemlja ima veliki uticaj na običaje.

Žene u arapskim zemljama, da bi bile zavodljivije, negovale su telo mirišljavim kupkama, masažama i uljima. Kao I danas, sakrivale su lice velom i kosu svilom. Drago kamenje je bilo nezaobilazan ‘detalj’ bez kog skoro da nisu ni izlazile iz kuće. Lice i ruke su se bojili, I bio je vrlo atraktivna, nama poznat danas body art. Koristila su se rumenila, a na oči se nanosio ajlajner kako bi se uvećale. Ajlajner je bio u stalnoj upotrebi i nastavio da bude do današnjih dana.

Primećujemo da je nega tela, duha I briga o estetici bila na veoma visokom nivou u ovom periodu do početka nove ere. Takođe, I upotreba eyelinera, što se prenelo I  kasnije, a prisutan je kao trend I danas. Boja tena je jedino što se znatno promenilo, u poređenju sa trendovima ove epohe. Iako je prirodnost u svakom smislu sve više prisutnija novijih dana.

Nastaviće se….

Vaše mišljenje nam je važno