Šminka i leto


KAKO SE ŠMINKATI LETI?

Šminka za letoU procesu svog rada vezano za šminkanje često su mi postavljali pitanja vezana za letnju sminku. Kako se šminkati leti? Koju kozmetiku koristiti? Šta je dovoljno a šta previse? Kako postići svež izgled a ne umorne oči i razmazan puder?

Leto je vreme kada smo ugavnom u nešto sporijoj brzini. Tokom ovog perioda i našoj koži je potreban odmor.

Slede odgovori na vaša pitanja

 

Koji puder da koristim leti?

Molim vas, bez teških pudera!

Letnja šminka, za početak, svakako podrazumeva laganu podlogu. Ne stavljajte teške pudere i podloge! Oni zatvaraju pore i čine da vam koža deluje neprirodno. A sigurno ne želite da vam koža deluje staro i neprirodno. Za toplo vreme tonirana krema bi svakako trebao da bude vaš prvi izbor. Ona nije teška a omogućava da elastičnost i sjaj kože budu primećeni, a osecaj lep i svež. S’obzirom da smo leti više izloženi suncu, uz adekvatnu podlogu, apsolutno je moguće zadržati svežinu. Čak i kad se znojimo!

Pri odabiru tonirane kreme kao podloge naše letnje šminke, jako je važno kakvu ćemo boju tena tj. tonirane kreme izabrati. Ona ne bi trebala da bude u drugacijoj nijansi od naše trenutne boje kože.

 

Šta da radim sa podočnjacima?

Ono što nam često stvara problem, bilo leto ili zima, jesu podočnjaci. Iako su potpuno prirodna stvar, ritam i tempo života nam često bude takav da je njihova uočljivost neizbežna. Ono šta nam je neophodno da bi neutralisali ovaj nedostatak jeste dobar korektor. On mora da odgovara našem tipu i boji kože. Uz pomoć dobrog korektora možemo značajno da smanjimo ovaj nedostatak. Ukoliko podočnjaci nisu baš jako izraženi, moguće ih je i u potpunosti sakriti.

Korektor uvek dolazi posle tonirane kreme. Nakon toga je, u tankom sloju, potrebno naneti kameni puder. To radimo kako bi „setirali“ već nanetu podlogu i korektor. Ova metoda je posebno pogodna za osobe koje imaju masniji tip kože. Koža će prirodno upiti sve šta smo naneli. Nakon kratkog vremena naš prirodni sjaj i lepota će ponovo izbiti. Svežina i izjednačenost na licu će ostati ista, čak i lepša.

Kuda dalje?

Nakon ovih koraka, postavljene podloge, korektora i setiranja, za savršen letnji izgled dovoljan je samo jedan blagi sloj maskare. Ona mora da bude što kvalitetnija (naravno u našoj platežnoj moći). Ukoliko maskara nije kvalitetna moze da dođe do njenog „krunjenja“. Ovo dovodi do toga da nakon nekog vremena izgledamo umorno i starije nego što jesmo. To nikako ne želimo!

 

A rumenilo?

Što se tice rumenila i kontuisanja, može ali i nije neophodno. Ukoliko ste se opredelili za isticanje obraza ili kontura lica, ovu vrstu šminke stavite u blagim slojevima. Sve što se preterano naglašava u ovom period godine gubi na smislu svežine. Ovo se naročito dešava ako je šminka prilagodjena dnevnoj varijanti.

 

Drage moje dame,

Želim vam da uz male savete kako se pravilno šminka provedete lepo leto i da se u njemu osećate i izgledate što svežije i prirodnije. Ono iznutra je to što nas čini lepim i posebnim, zato to negujte. Šminka je tu samo da pomogne da se ta lepota bolje vidi.

Vaša

Marina

 

Za dodatne savete o šminkanju-klikni na klik

Vaše mišljenje nam je važno